...in mijn 'vrije werk' heb ik me laten inspireren door figuren uit de Commedia Dell'Arte. Het Italiaans geïmproviseerde typetoneel van ongeveer de 16e- tot de 18e eeuw. Kenmerkend voor deze vorm van (straat)theater is dat steeds dezelfde personages, met steeds dezelfde naam en herkenbaar uiterlijk, optreden. Hierbij wordt geen geschreven tekst gebruikt en het betreft hoofdzakelijk volks- humor/vermaak, waarbij actuele gebeurtenissen op de hak worden genomen. Heden ten dage komen we nog steeds deze acteurs tegen in opera's (Giovanni), balletten, pantomime, carnaval en poppenspel.

De Engelse Punch en de Nederlandse Jan Klaassen zijn bijvoorbeeld afgeleid van de figuur Pulcinella! Denk daarbij ook aan het carnaval in Venetië, een beter decor is niet denkbaar. Elke figurant heeft zijn of haar eigen beweging al of niet getooid met een masker en gestoken in kleurrijke kostuums.

Carlo Goldoni (1707 - 1793)
was een Italiaans toneelschrijver, grondlegger van de Commedia Dell'Arte. Studeerde rechten en promoveerde, maar zijn hartstocht gold het theater. Hij hervormde het Italiaanse theater in de 18e eeuw en portretteerde het Venetiaanse leven in zijn meeste stukken. Daarmee zorgde hij er vooral voor dat de aloude Commedia Dell'Arte niet uit de mode raakte.